donderdag 2 mei 2013

Jubileum voor Taalmaatje Magda Manoloedi



Vijftien jaar lang is Magda Manoloedi  al Taalmaatje bij het Gilde De Baronie.  De van oorsprong uit Griekenland komende Magda is na jaren in Duitsland en Frankrijk te hebben gewoond, zo’n 26 jaar geleden naar Nederland gekomen.  Als geen ander weet zij  wat het is om als anderstalige in een nieuw land te gaan leven en werken.  Zelf heeft ze  het Nederlands onder de knie gekregen op  de toenmalige Taalschool BBC in Breda, maar echt converseren leer je toch door met Nederlanders om te gaan en te praten  is haar ervaring.  

Bij de start in de jaren negentig van het Huiskamerproject van Gilde De Baronie was zij een van de eerste Taalmaatjes.  Magda heeft iets met talen en is geïnteresseerd in mensen, die net als zij in een ander land zijn komen wonen.   In de loop der jaren heeft  zij  zo’n 12 deelnemers onder haar hoede gehad, waaronder Iraniërs, Afghanen, Irakezen, Portugezen  en momenteel een Spaanse student MBO-verzorging, die ze helpt bij zijn studieverslagen. 

Deelnemer en Taalmaatje  gaan een afspraak aan om elkaar een jaar lang wekelijks zo’n 1,5 uur  te ontmoeten.  Afscheid nemen hoort daar ook bij.  Magda vertelt dat dit vaak op een natuurlijke manier gebeurde,  de mensen werden of ‘echte vrienden’ of ze gaven aan dat hun wereld breder was geworden. Deze mensen gingen hun eigen weg in de Nederlandse samenleving, een enkele keer werd er voor nog een jaar afgesproken. 

Magda heeft door de jaren veel materiaal verzameld en een schat aan ervaring opgedaan.  Zo maakte ze opnames van de gesprekken, zodat de deelnemer zelf kon horen hoe zijn of haar Nederlands klonk.  Ze keken samen naar het jeugdjournaal gekeken of ze lazen de krant . 
Hoewel er elk kwartaal een terugkoppeling is met de coördinator zou Magda het leuk vinden om haar materiaal en ervaring ook met andere Taalmaatjes te delen, op een bijeenkomst speciaal voor hen. Het Taalmaatjesgilde is met de voorbereiding hiervan  inmiddels bezig.

Het Taalmaatje zijn geeft Magda veel voldoening, ze is dan ook van plan om het nog jaren te blijven doen.  Ook voor u ligt er een kans om Taalmaatje te worden . Het Gilde De Baronie zoekt nog nieuwe Taalmaatjes.  Wilt u net als Magda wekelijks een gesprek hebben met een anderstalige meldt u dan aan bij taalmaatjesgilde@gildebaronie.nl of 076- 5615158.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten